Biserica evanghelică (Ansamblul bisericii evanghelice fortificate)


Categorie: Biserici evanghelice
Perioada: sec. XIII, 1522, 1694, 1754-1755, 1815
Importanta: A
Cod LMI: BV-II-m-A-11639.01
Adresa: 528
Localitate: sat CINCU; comuna CINCU
Judet: Brasov
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica evanghelică Biserica evanghelică

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Cincu, dedicata Fecioarei, a fost zidita in prima ei forma intre secolele XII si XIII, de plan bazilical, cu trei nave inegale, dar care sunt astazi la aceeasi inaltime, tavanul celor laterale fiind inaltat in 1520, cand au fost facute refaceri substantiale, dupa distrugerea ei de catre turci.
Navele laterale imbratiseaza turnul gigantic, care este cladit chiar in interiorul navei principale, la capatul ei de vest, scurtand-o astfel cu aproape 10 m.Turnul are cinci etaje, in cel de al patrulea fiind clopotele.
Inainte de a fi atacata de turci, biserica mai avea doua turnuri patrate, inaintea arcului triumfal, la capatul navelor laterale. Ele au disparut la exterior, dar au ramas in interior pana la inaltimea acoperisului actual, mult inaltat in 1693. Corul are guri orizontale de aparare, de mari dimensiuni, cate una deasupra fiecarei ferestre.
Intrarea in biserica se face printr-un portal gotic incorporat in partea de vest a turnului, dar nu direct, caci accesul din turn in nava principala a fost blocat de orga, ci printr-una din navele laterale.
Deasupra navei principale si a corului se afla o retea de nervuri. Nava nordica are o bolta de arcuri incrucisate, despartite intre ele prin arcuri de intarire (doubleau), iar deasupra navei sudice este un tavan baroc.
Intre nava principala si navele secundare, sus la etaj se afla frumoase balcoane de fier, lucrate cu ciocanul in secolele XVII sau XVIII.
Altarul a fost denumit Thomas-Altar, deoarece reprezinta necredinta apostolului Toma. In panoul principal, Isus, pe umeri cu o manta din stofa de aur captusita cu purpura, prezinta lui Toma flancul, in care se vede, intre coaste, urma sulitei. Ceilalti apostoli sunt grupati in jurul lor. Pe un postament de piatra, in dreapta tabloului, sunt scrise cuvintele pronuntate cu aceasta ocazie, iar dedesupt incalitura maestrului sibian "Vincentius faciebat, 1521". Sfantul Cristofor, din luneta, opera cu aceleasi inalte insusiri, este probabil de aceeasi mana. Predela cu adoratia pastorilor, imbracati ca ciobanii romani, este facuta insa de o mana mai putin sigura.
Altarul este inchis intr-o frumoasa rama in stilul Renasterii, pusa intr-o alta rama baroca, in care sunt fixate printre frunze si flori, cinci medalioane.
Biserica avea doua incinte, din care nu mai exista astazi decat unele ramasite.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)